Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Τα ράσσα δε κάνουν τον παπά.

Να τα μας πάλι. Χθές με πυροβόλησε κατακούτελα άλλη μια εφιαλτική σκέψη που έντός μιάς βραδιάς πρόλαβε κι έγινε ολόκληρωμένος προβληματισμός. Πάλι με την λατρεμένη μέθοδο της "σκόρπιας γραφής όποιας λέξης μου΄ρχεται" θα προσπαθήσω να τον καταγράψω.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι αντικειμενικά ορθό και καλοδεχούμενο κοινωνικά, το γεγονός οι παπάδες να κυκλοφορούν στους δρόμους με τα ράσα τους. Η ανθρωπότητα διανύει τον 21ο της αιώνα όμως αποδέχεται χωρίς καμία αντίδραση αντιθέτως με μεγάλη κατανόηση το να περπατάει ένας παπάς με το ράσσο του στον δρόμο. Στο δικό μου μυαλό κυριαρχεί η αντίληψη πώς το να είσαι παπάς είναι ένα επάγγελμα και πως το ράσσο δεν είναι τίποτα άλλο παρά αυτό που είναι η ιατρική μπλούζα για έναν γιατρό και η στολή του κλόουν για έναν κλόουν(όσο δύσκολο κι αν είναι να το πιστέψει κανείς, δε κάνω κανέναν συνειρμό μεταξύ παπά και κλόουν).
Βλέπεις λοιπόν τον παπά με την επική γενειάδα του και τα μάυρο ράσσο του και δε σου προξενεί καμία απορία. Αν όμως έβλεπες έναν πυροσβέστη να πίνει καφέ(που σημαίνει πως δεν είναι εν ώρα υπηρεσίας-ή τουλάχιστον ας ελπίσουμε) με την στολή του θα παραξενευόσουν. Το ίδιο θα συνέβαινε αν έβλεπες στο σούπερ μάρκετ έναν δύτη με τις φυάλες οξυγόνου. Μπορώ να το συνεχίσω με τις ώρες αυτό αλλά θα το σταματήσω με το πολύ αστείο: έναν αστροναύτη με το σκάφανδρό του και με την ανάλογη αμφίεση να διαλέγει κουτάβι σε πετ σοπ. Είμαι σίγουρη πώς κατάλαβες τί πάω να πώ. Επίσης ελπίζω να συμφωνείς μαζί μου μέχρι εδώ.
Τώρα θέτω το βασικό και πολύ κρίσιμο ερώτημα. Γιατί ο μόνος τρόπος ένας παπάς να κάνει αισθητή την παρουσία του είνα με την εμφάνιση του κι όχι με την ψυχική του υπόσταση; Μία εξήγηση με ικανοποιεί. Οι παπάδες δεν έχουν αντιληφθεί και πολύ σωστά το ορθόδοξο μήνυμα που λέει " Να διαφέρεις από τους άλλους" και φαίνονται να είναι θύματα της μόδας αντί μάρτυρες της κοινωνίας μας. Θεωρείται επίσης πολύ ορθό να πηγαίνει ο παπάς στο Village Cinema και να τρώει Pop Corn με το αυτοκίνητο του φορώντας ράσσο. Θεωρείται επίσης εύστοχο να μιλάει στο κινητό τελευταίας τεχνολογίας φορώντας τα ράσσα του.
Καταλήγω άθελα μου στο συμπέρασμα οτί ένας παπάς είναι ελέυθερος κοινωνικά να κάνει ο,τιδήποτε εκείνος θέλει με μοναδική προυπόθεση να φοράει το ράσσο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: